Cách viết IELTS Writing Task 2 Topic Family

IELTS Writing Task 2 Topic Family tương đối đa dạng, các đề có thể tập trung vào những vấn đề như: parenting skills (Các kỹ năng là cha mẹ, cách cha mẹ nuôi dạy con cái), Family’s tradition (các truyền thống của gia đình, lịch sử của gia đình) hay chủ đề về mối quan hệ trong gia đình gắn với những phát triển trong xã hội như công nghệ, kinh tế, …

Bây giờ chúng ta cùng phân tích cách làm bài và tham khảo bài mẫu về chủ đề này với thanhtay.edu.vn nhé. 

IELTS Writing Task 2 - Tổng hợp cách viết và bài mẫu Topic Family
IELTS Writing Task 2 – Tổng hợp cách viết và bài mẫu Topic Family

1. Tổng quan chủ đề Family trong IElTS Writing task 2

Chủ đề Family là một chủ đề cực kỳ quen thuộc với tất cả mọi người, từ bài viết Tiếng Việt đến những bài viết Tiếng Anh bình thường bởi sự gần gũi và đơn giản. Những đề bài thường gặp như:

 • Vấn đề liên quan đến độ lớn của một gia đình (Nhiều hay ít thành viên);
 • Ảnh hưởng của ba mẹ lên con trẻ (nghề nghiệp, tình trạng hôn nhân,…);
 • Quan điểm về chăm sóc cho người lớn tuổi.

Vấn đề cho những dạng đề quen thuộc này chính là những điểm nhấn, đặc biệt là cách sử dụng từ vựng và những thứ mới mẻ sẽ là điểm quyết định band điểm cho bạn có cao hơn hay không. Vì thế mà đừng xem thường những đề tài tưởng chừng đơn giản nhưng rất khó ăn điểm này nhé, phải thường đọc bài để có thêm kiến thức thì mới có thể lấy điểm một cách trơn tru.

2. Phân tích chủ đề Family trong Writing task 2

Với những đề tài theo topic Family ở trên, chúng ta sẽ tập trung vào phân tích những thay đổi trong gia đình khi mọi người bận bịu với guồng quay của công việc, các mối quan hệ bên ngoài hay sự phát triển của công nghệ trong thế giới hiện đại.

Thông thường với dạng bài này, chúng ta sẽ luôn luôn có được luận điểm rằng những yếu tố trong xã hội hiện đại như công việc, công nghệ … sẽ mang lại ảnh hưởng tiêu cực tới mối quan hệ giữa các thành viên trong gia đình.

Ảnh hưởng tiêu cực ở đây là: 

Việc những thành viên đó không còn có nhiều khoảng thời gian để trò chuyện, chia sẻ với nhau những câu chuyện hàng ngày, những chuyện vui hay buồn một cách thường xuyên như lúc trước nữa, những bữa cơm đầy đủ cũng thưa thớt. Thay vào đó bởi quá bận rộn mà có thể mỗi người dùng bữa vào những thời điểm khác nhau

Cho dù có ngồi cùng ăn một bữa cơm, một hình ảnh chúng ta sẽ không hiếm gặp hiện nay đó là mỗi người cầm một chiếc điện thoại thông minh hay một chiếc máy tính bảng để làm việc, để chơi hay để nói chuyện với những người bạn trên mạng một cách say mê.

Nhập mã THANHTAY20TR - Giảm ngay 20.000.000đ học phí cho KHOÁ HỌC IELTS CẤP TỐC HÈ

Vui lòng nhập tên của bạn
Số điện thoại của bạn không đúng
Địa chỉ Email bạn nhập không đúng

Các bạn có thể linh hoạt áp dụng những ý này vào những bài tương tự có sự kết hợp giữa “Family” và “Economy”, hay “Family” và “Technology”… để không cảm thấy cạn kiệt về ý tưởng trong phòng thi nhé.

3. Các bước viết bài

Đề bài: 

Nowadays in many countries, more and more people are spending their time away from their families. Why is this? What are the effects on themselves and their families?

TOPIC ANALYSIS

 • Key words:

People, spend more time, away from families. Mọi người đang ít thời gian cho gia đình hơn

Why and effect: lý do – ảnh hưởng của xu hướng này 

 • Dạng bài Two-part questions:

Khác với những dạng bài như Discussion hay Agree – Disagree, chúng ta sẽ phải tự nghĩ cách để chia hai đoạn thân bài sao cho phù hợp, thì với dạng bài “Two-part questions” – Dạng bài gồm hai câu hỏi trong đề bài, các bạn sẽ xác định được ngay hai đoạn cần đó sẽ giải quyết vấn đề gì bằng cách trả lời các câu hỏi được đưa ra ở đề bài.

BRAINSTORMING

Đề bài yêu cầu chúng ta đưa ra những nguyên nhân và ảnh hưởng của xu hướng, bởi vậy mỗi đoạn của phần thân bài chúng ta sẽ tập trung vào từng nội dung này.

ESSAY PLAN

Mở bài:

Diễn đạt lại ý của đề bài và nói rằng bài viết sẽ phân tích nguyên nhân và ảnh hưởng của xu hướng.

Đoạn thân bài 1:

Đưa ra nguyên nhân cho xu hướng này (Why?)

Cuộc sống bận rộn và sức ép từ công việc khiến cho mọi người phải làm việc ngoài giờ và dành ít thời gian hơn cho gia đình

Sự phát triển của các phương tiện giải trí (mạng xã hội) khiến mọi người ít tương tác trực tiếp với nhau 

Đoạn thân bài 2:

Đưa ra các ảnh hưởng của xu hướng (What effects?)

Đối với cá nhân: gia đình là nơi mà mọi người có thể chia sẻ những khó khăn trong cuộc sống  không có cơ hội tương tác, chia sẻ khiến cho mọi người dễ bị stress hơn

Đối với gia đình: những thành viên trong gia đình ít có thời gian gắn kết với nhau làm mọi người không hiểu nhau, bố mẹ không nắm bắt được con mình đang phát triển thế nào, vợ chồng không hiểu nhau có thể gây ra xung đột

Kết bài:

Khẳng định lại có 2 nguyên nhân dẫn đến xu hướng này và đồng thời xu hướng này gây ảnh hưởng đến cả cá nhân lẫn gia đình của chính họ.

EXECUTING ESSAY PLAN

Mở bài:

Điền từ còn thiếu vào chỗ trống:

In________life, there are _____________ people spending __________ time with their family. This essay will examine the major _________ and possible ___________of this phenomenon.

Consequences More and more Modern Causes Less

Thân bài:

Sắp xếp câu thành đoạn văn:

Đoạn 1:

1. The first reason is that people are now living a busier one due to the fast pace of modern life.

2. For example, due to the heavy workload many workers have to work more than 10 hours a day, and sometimes they are required to work during the weekend or overnight to meet the deadline.

3. That parents and children stay together but hold their own mobile phones or laptops to communicate with online friends on Facebook instead of talking with each other is easily seen these days.

4. To begin with, several explanations are worth mentioning about this issue. 

5. The rapid development of social media is the second reason for this trend.

6. It is increasingly common that people tend to lose the balance between family and clerical work since they usually spend more time at work and do not come home until late at night.

Đoạn 2:

1. However, an individual may experience emotional distress if they do not receive proper support from his/ her family.

2. Second, the bonds between parents and children may be weakened.

3. First, it is believed that family is where people can share their feelings and problems, which helps them to release their stress.

4. This rising issue is having considerable impacts on both individuals themselves and their families. 

5. For instance, when parents do not spend much time with their children, their children will lack appropriate parental care and attention and are likely to follow a path toward criminal behaviors.

Kết bài:

Sửa lỗi sai trong đoạn văn sau:

In conclusion, two main factors lead to the fact that people are spending less time with their family, and not only individuals but also the family may suffer from this trend in both physical and emotional ways.

MODEL ESSAY HOÀN CHỈNH

In modern life, there are more and more people spending less time with their families. This essay will examine the major causes and possible influences of this phenomenon. 

To begin with, several explanations are worth mentioning about this issue. The first reason is that due to the fast pace of modern life, people are now living a busier one and devoting an increasing amount of time to work. It is increasingly common that people tend to lose the balance between family and clerical work since they usually spend more time at work and do not come home until late at night. For example, due to the heavy workload, many workers have to work more than 10 hours a day, and sometimes they are required to work during the weekend or overnight to meet the deadline. The rapid development of social media is the second reason for this trend. Parents and children stay together but hold their own mobile phones or laptops to communicate with online friends on Facebook instead of talking with each other are easily seen these days. 

This rising issue is having considerable impacts on both individuals themselves and their families. First, it is believed that family is where people can share their feelings and problems, which helps them to release their stress. However, an individual may experience emotional distress if they do not receive proper support from his/ her immediate family. Second, the bonds between parents and children may be weakened. For instance, when parents do not spend much time with their children, their children will lack appropriate parental care and attention and are likely to follow a path towards criminal behaviors.

In conclusion, two main factors are leading to the fact that people hardly make time for their family and not only individuals but also the family may suffer from this trend in both physical and emotional ways.

(317 words)

USED VOCABULARY AND COLLOCATIONS:

 • balance between family and clerical work: Cân bằng giữa gia đình và công việc văn phòng
 • Parental care and attention: sự chăm lo từ bố mẹ
 • Immediate family: gia đình ruột thịt
 • Emotional distress: rối loạn tâm lý
 • To follow a path towards criminal behaviors: sa vào con đường của những hành vi tội lỗi
 • Hardly make time for one’s family: hầu như không dành thời gian cho gia đình
 • Devote an increasing/a huge amount of time to work: dành phần lớn thời gian cho công việc

Để giúp bài viết của bạn phong phú hơn về từ vựng, thanhtay.edu.vn tặng các bạn các từ vựng và cụm từ (Vocabularies) thông dụng trong chủ đề “FAMILY”. Bên cạnh từ vựng, các bạn sẽ được cung cấp nghĩa của từ và ví dụ để các bạn có thể xác định được cách dùng của từ/ cụm từ đó.

Tham khảo thêm các khóa học ielts của Thành Tây tại https://thanhtay.edu.vn/khoa-hoc-ielts/

VOCABULARY

 • Family structure/ Family pattern

Meaning: cấu trúc/ kết cấu gia đình

Example: Family structure is classified into nuclear or extended.

 • close-knit family

Meaning: gia đình có quan hệ khăng khít

Example: They are a pretty close-knit family as they talk to each other every day.

 • Extended family

Meaning: gia đình lớn (gồm cô, dì, chú, bác, anh chị em họ cùng sống chung một nhà)

Example: She lives in an extended family, so her children are taken care of by her aunts and uncles when she is away.

 • Family background

Meaning: nền tảng/ hoàn cảnh gia đình

Example: Many people are interested in their family background.

 • Family bonds

Meaning: sự gắn kết/ tình cảm gia đình

Example: Family bonds are now being weakened by the development of technology.

 • Nuclear family

Meaning: Gia đình hạt nhân (thường bao gồm bố, mẹ, và con)

Example: Most families in Western countries are nuclear families.

 • Parent-child relationship

Meaning: quan hệ cha mẹ và con

Example: The parent-child relationship is qualitatively different than all of our other relationships.

 • Stay-at-home parent/ stay-at-home dad/ stay-at-home mom

Meaning: bố/ mẹ ở nhà chăm lo việc nhà

Example: He has been a stay-at-home dad since he lost his job.

 • The primary breadwinner

Meaning: trụ cột chính (trong gia đình)

Example: His father is the primary breadwinner in the family.

 • To bring up/ raise/ nurture children

Meaning: Nuôi nấng/ chăm sóc con

Example: Both mother and father should take responsibility for raising their children.

 • To engage in screen-time activities

Meaning: tham gia những hoạt động “màn hình”

Example: Nowadays, family members tend to engage in screen-time activities instead of talking to each other at home.

 • To lack of parental support

Meaning: thiếu sự hỗ trợ/ ủng hộ từ cha mẹ

Example: Children who lack parental support tend to

 • To negatively affect children’s long-term mental health

Meaning: ảnh hưởng tiêu cực tới sức khỏe tâm lý lâu dài của trẻ

Example: It is hypothesized that early childhood abuse will negatively affect children’s long-term mental health.

 • To pay child support

Meaning: chi trả tiền giúp nuôi con

Example: After 10 years, he finally agreed to pay the child support.

 • To strengthen/ Weaken family relationships/ family bonds

Meaning: củng cố/ làm suy yếu tình cảm gia đình

Example: They usually organize get-together parties to strengthen their family relationship.

 • To take more family trips

Meaning: tổ chức nhiều chuyến đi cùng gia đình hơn

Example: To strengthen family bonds, people should take family trips.

4. Một số đề và bài mẫu về chủ đề Family

Một số đề và bài mẫu về chủ đề Family
Một số đề và bài mẫu về chủ đề Family

Sample 1:

“In recent years, the family structure has changed, as well as family roles. What types of changes are occurring? Do you think these changes are positive and negative?”

It is clear the picture of what a family looks like has transformed over the past few decades and families are now generally more fragmented. Some would say that couples parting ways is understandable as they are just not meant to be together, however, others feel this could adversely affect a strong family bond.

Indeed, we should not only consider one country when looking at the family dynamic. In some cases, a couple may not have a choice as to exactly how many children they wish to have. For example, in times of overpopulation in China, the government has stipulated that parents must only produce one child. Furthermore, in western society, many social issues possibly stemming from inadequate education, poverty, and drug and/or alcohol abuse, have resulted in the breakdown of the family unit. Therefore, today, single parents must fend for themselves to look after loved ones, without the moral or financial support from a partner who may have no involvement or simply does not care.

The question arises as to whether a different outlook for families poses threats or benefits. Chinese people likely feel aggrieved when they cannot plan their family just how they want it. Nevertheless, from their government’s standpoint, it is clear that balancing the economy is a chief concern to ensure there is not an undersupply of jobs. Also, while single parents may find looking after their children a challenge, it could be argued that it will make them stronger and more independent. Consequently, these traits might be brushed off by their offspring.

In summary, broken families are likely due to various (mostly) uncontrollable governmental and social factors. That said, I personally believe that a weakened family unit could lead to wider issues to the detriment of society.

Sample 2:

“These days more fathers stay at home and take care of their children while mothers go out to work. What could be the reasons for this? Do you think it is a positive or negative development?”

Men are indeed increasingly likely to take on the role of househusband, while more women than ever are the breadwinners in their families. There could be several reasons for this, and I consider it to be a very positive trend.

In recent years, parents have had to adapt to various changes in our societies. Equal rights movements have made great progress, and it has become normal for women to gain qualifications and pursue a career. It has also become socially acceptable for men to stay at home and look after their children. At the same time, the rising cost of living has meant that both marriage partners usually need to work and save money before starting a family. Therefore, when couples have children, they may decide who works and who stays at home depending on the personal preference of each partner or based on which partner earns the most money.

In my view, the changes described above should be seen as progress. We should be happy to live in a society in which men and women have equal opportunities, and in which women are not put under pressure to sacrifice their careers. Equally, it seems only fair that men should be free to leave their jobs to assume childcare responsibilities if this is what they wish to do. Couples should be left to make their own decisions about which parental role each partner takes, according to their particular circumstances and needs.

In conclusion, the changing roles of men and women in the family are a result of wider changes in society, and I believe that these developments are desirable.

Sample 3:

“Nowadays, families are not as close as in the past, and many people have become used to this. Why is this happening? Do the advantages of this trend outweigh the drawbacks?”

There has been a trend over recent decades for families to become less close than they were in the past and this situation is largely accepted in society. This essay will discuss the reasons for this and examine the benefits and drawbacks of this development.

One of the first reasons for a decline in the closeness of families is connected to the busy lifestyles that we now lead. Most people are having to work longer hours and often both parents work, so they simply do not have as much time to spend with each other as they did in the past. Another factor is the materialistic and consumer-driven culture we now live in, which has led to less value being placed on family relationships. Modern technology also means that people are more interested in their online life than interacting with their families in their free time.

It could be argued that this has benefits. If people are not so close with their families, they are free to pursue their own dreams and aspirations and to focus on improving their own lifestyle. However, I believe that there are far more negative outcomes. The most important factors leading to a fulfilled and happy life are emotional security and comfort. Without these, we are in danger of feeling lost. It is a difficult world we live in and we need the support of people close to us to cope with modern life. We are seeing a rise in mental health problems in many countries, which may well be a factor in this.

To conclude, busy modern lifestyles, changing cultural values, and modern technology are causing families to become less close. We should try to halt this trend as it has more negative than positive outcomes.

Một số đề khác:

 • “In some parts of the world, it is increasingly popular to research the history of one’s own family. Why do people want to do this? Is it a positive or negative development?”
 • “Some people believe that children should be allowed to stay at home and play until they are six or seven years old. Others believe that it is important for young children to go to school as soon as possible. Discuss both views and give your own opinion.”
 • “Some people think that mothers should spend most of their time raising their children, and therefore the government should support them financially. Do you agree or disagree?”
 • Nowadays parents put too much pressure on their children to succeed. What is the reason for doing this? Is this a negative or positive development?
 • In many modern societies, grandchildren rarely spend any quality time with their grandparents. What do you think are the consequences of this?
 • Most modern families have both parents working and as a result, children spend less and less time with their parents. What is the reason for this? What problems can this cause?
 • In many Western countries, there is an increasing number of couples choosing to have no children. What are the advantages and disadvantages of couples having no children?
 • These days people are living into their 90’s and beyond. As a result, there is increasing concern about care for the elderly. Do you think it is the responsibility of the family to care for their elderly members or should the government be held 

Bài viết trên thanhtay.edu.vn đã tổng hợp Cách viết và bài mẫu Topic Family cho Ielts Writing Task 2. Các bạn hãy bắt đầu áp dụng cách phân tích và viết bài như trên vào các đề tiếp theo để luyện tập nhé. Đừng quên ôn luyện những bài học trước đó về các topic hay nhé. 

Bình luận

Bài viết liên quan: